Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z gotowaniem na parze nie musisz wcale wydawać mnóstwa pieniędzy na specjalistyczny sprzęt. Na 90% w Twojej kuchni masz wszystko, czego potrzebujesz. Zobacz, co Ci będzie potrzebne do pierwszego darmowego gotowania na parze!
Podstawa do rozpoczęcia przygody z nowym sposobem gotowania to:
- garnek (najzwyklejszy na świecie)
- pokrywka
- sitko
Garnek i pokrywka mogą być praktycznie dowolne byleby do siebie pasowały. Na wybór sitka należy zwrócić większą uwagę. Nie może być ono wykonane z plastiku. Będzie musiało przecież wytrzymać wysoką temperaturę przez cały czas gotowania. Najlepiej wybrać takie wykonane z metalu. Mamy wtedy pewność, że się nie stopi.
Jak się zabrać za pierwsze gotowanie na parze?
Bardzo prosto! Na początek proponuję wybrać jakieś warzywa – za przykład niech posłuży marchewka. Myjemy, obieramy ją, tniemy jak nam się podoba, wkładamy do sitka. Do garnka nalewamy wody, sitko kładziemy na wierzchu garnka. Ilość wody powinna być raczej niewielka tak, aby gotowane produkty nie były w niej zanurzone (nie o to przecież chodzi). Całość przykrywamy pokrywką, staramy się to zrobić w miarę szczelnie im mniej pary będzie uciekało tym lepiej. Wodę należy doprowadzić do wrzenia wytwarza się wtedy najwięcej pary.
Musimy pamiętać, aby rzucić okiem raz na jakiś czas czy cała woda nie wyparowała (przeważnie szybciej niż zabraknie wody potrawa będzie gotowa). Widelcem sprawdzamy, kiedy nasza przykładowa marchewka jest już miękka i dobra do zjedzenia. Przekładamy wszystko na talerz i gotowe!
Gwarantuję Wam, że tak ugotowana marchewka (i inne warzywa) ma zdecydowanie lepszy smak i jest dużo zdrowsza.
Aha pamiętajcie o zachowaniu ostrożności, szczególnie przy zdejmowaniu pokrywki. Para ma wysoką temperaturę i wcale nie tak trudno o poparzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz